Dersim ve Dilok halkı 1 Mayıs'ta alanlarda

Dersim ve Dilok'ta 1 Mayıs için alanlara çıkan emekçiler, savaş bütçesini protesto etti, Kürt sorununun çözümü için mücadeleyi büyütme mesajı verdi.

1 MAYIS

Dersim Emek ve Demokrasi Platformu ve sendikaların öncülüğünde 1 Mayıs İşçi Bayramı Seyît Rıza Meydanı’nda kutlandı. Sabahın erken saatlerinden itibaren işçi, emekçi ve sendikacılardan oluşan halk bayraklar ve flamalarla toplanma noktası olan Sanat Sokağı’nda bir araya geldi. Kutlamalara Dersim eşbaşkanları Birsen Orhan ile Cevdet Konak, Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) il ve ilçe yöneticileri katıldı. Taksim direnişinin selamlandığı eylemde "Savaşa, sömürüye ve yoksulluğa karşı yaşasın 1 Mayıs" pankartları açıldı. Yürüyüş 1 Mayıs'ın kutlanacağı Seyit Rıza Meydanı’nda son buldu.
Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen) Dêrsim Şube Başkanı Mehmet Aşkın, “Savaş ve çatışmalarla, nükleer santrallerle,  siyanürlü maden aramalarıyla atmosfere, toprağa saldığı zehirli gazlarla, atıklarla doğamızı mahvediyorlar" dedi.

Dersim Emek ve Demokrasi Platformu adına konuşan EMEK Partisi Dersim İl Başkanı Ergin Tekin, Türkiye’nin dünyada işçi haklarında en kötü olan 10 ülkeden biri olduğunu hatırlattı. Tekin, "Kapitalistler ve hükümetleri ücret artışını, sözde enflasyonu azdırır gerekçesiyle kabul etmiyor, kamu harcamalarını kısıp eğitim ve sağlığa giderek daha az bütçe ayırıyor. Ama iş silahlanmaya gelince kesenin ağzını açıyor. Silahlanmada sınır tanımıyor, savaş bütçelerini artırıyorlar. Milyonlarca emekçi savaş, açlık ve yoksulluk nedeniyle göç yollarına düşüyor” şeklinde konuştu.

Tekrar askeri üslerin kullanılmasının gündemde olduğunu söyleyen Tekin,  şunları söyledi: “Kürt meselesinin çözümüne dair hiçbir adım atılmıyor. Halkların bir arada eşit bir şekilde yaşamasının önüne engeller konmaya ve inkârcı politikalar devam ettiriliyor. Başta işçi sınıfımız olmak üzere, her milliyetten halklarımız Kürt sorununun çözümü için mücadeleyi büyütmelidir. Yoksulluğun, açlığın, işsizliğin, göçün ve savaşın en çok yaşandığı bir ilde yaşıyoruz ve bütün bu saldırılara karşı başta Dêrsim olmak üzere, tüm ülkede ve dünyada barış, eşitlik, özgürlük, ekmek ve adalet mücadelesini sürdürmeye devam edeceğiz. Zamlara hayır demek, savaşa karşı barışı savunmak, kıdem tazminatımıza dokundurmamak, insanca yaşamak ve çalışmak için her günümüzü 1 Mayıs’a çevirme zamanıdır.”
Dersim Belediyesi eşbaşkanı Birsen Orhan ve Cevdet Konak'ın konuşmasının ardından halay çekildi.

 
DÎLOK
DİSK, TTB, KESK, TMMOB, Antep Demokratik Kadın Platformu ve TÜRK-İŞ’in ortaklığında İstasyon Meydanı’nda kutlanan 1 Mayıs için binlerce emekçi alanlara akın etti.
Mitinge Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM) ile Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Dîlok il ve ilçe örgütleri, kentte bulunan çok sayıda siyasi parti üyeleri de kortejler halinde “Biji yekê Gulanê”,  “Direne direne kazanacağız” sloganlarıyla yürüyüşe katıldı.
Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen) Ömer Parlakçı’nın açılış konuşmasının ardından 1 Mayıs Tertip Komitesi bileşenleri konuştu.
DİSK Bölge Temsilcisi Ali Güdücü, "Tüm hak ve özgürlükler gibi örgütlenme özgürlüğü, ifade özgürlüğü, sendikalaşma özgürlüğü başta olmak üzere temel özgürlükler, baskıcı otoriter rejim altında kullanılamaz hale gelmiştir" dedi.
KESK Dönem Sözcüsü İsmet Karatay ise "Çözüm hep birlikte mücadele etmekten geçiyor" dedi.
Miting Eğitim Sen gönüllülerinin bir araya gelerek oluşturduğu müzik grubunun dinletisi ve halaylarla sona erdi.