Çin'de otoyol çökmesi sonucu ölü sayısı 36’ya yükseldi

Çin'in güneyinde şiddetli yağışlar nedeniyle bir otoyolun çökmesi sonucu ölü sayısının 36’ya yükseldiği bildirildi.

New China haber ajansı “36 kişi öldü ve 30 kişi yaralandı” derken yaralıların hayati tehlikesinin bulunmadığını duyurdu. 

Devlet televizyonu CCTV'nin perşembe günü bildirdiğine göre, Devlet Başkanı Şi Cinping yetkililere “olay yerinde kurtarma operasyonlarını hızlandırmaları ve yaralıları tedavi etmeleri” talimatını verdi. Kurtarma çalışmalarına yardımcı olmak üzere olay yerine yaklaşık 500 kişi gönderildi.

China News'in haberine göre Guangdong eyaletinin Meizhou şehri ile Dabu ilçesi arasındaki yolun bir bölümünün Çarşamba günü saat 2.10 sularında çökmesi sonucu yirmi araç mahsur kaldı.

CCTV, çökmenin “sürekli şiddetli yağmurun etkisi altında” meydana gelen “doğal bir jeolojik felaket” olduğunu ifade etti. 

Başkenti Guangzhou olan sanayi eyaleti Guangdong'u son haftalarda etkisi altına alan sağanak yağışlar şiddetli sel ve toprak kaymalarına neden oldu. Son günlerde sağanak yağışlar, muson mevsiminin hemen öncesinde, yılın bu zamanı için normalden çok daha şiddetli oldu.

Çin Su Kaynakları Bakanlığı hidrolojik tahminler başkanı Yin Zhijie, geçtiğimiz ay Çin Ulusal Radyosu'na verdiği demeçte, “İklim değişikliğinin yoğunlaşması, genellikle sadece yaz aylarında meydana gelen şiddetli yağmurların olasılığını artırıyor” dedi. 

Meteoroloji bürosu, yağışlı hava koşullarının “afet riskini, özellikle de belirli bir gecikme süresi olan jeolojik afetleri artırdığını” bildirdi. 

Yetkililer insanları pazar gününe kadar sürecek olan mayıs tatillerinde seyahatlerini dikkatli bir şekilde planlamaya çağırdı.

Geçtiğimiz ay Guangdong eyaletinde sağanak yağmur dört kişinin hayatını kaybettiği sel felaketine yol açmış ve 100 binden fazla kişinin tahliyesine neden olmuştu.

Geçtiğimiz hafta Guangzhou mega kentinde meydana gelen hortum beş kişinin ölümüne yol açtı.